1. Anasayfa
  2. Bilim

Pırlanta Nasıl Anlaşılır

Pırlanta Nasıl Anlaşılır
0

Pırlanta elmasın özel kesilmiş haline verilen isimdir. Ancak her kesilmiş elmas da bu şekilde adlandırılmaz. Dolayısıyla karıştırılmaması gerekir. Pırlanta nedir, insanlığın uzun tarihi boyunca kullanım görmüş değerli bir maddedir. Genellikle yüzüklerde ya da farklı takılarda kullanım görmektedir.

Herkes bu değerli madenin gerçeğini salmak, sahtesinden uzak durmak ister. Buna yönelik olarak uygulanabilecek bazı testler vardır. Örneğin su testi onlardan bir tanesidir. Oldukça basit olan bu test normal boyutta bardak alınıp, içi su doldurularak gerçekleştirilmektedir.

Pırlanta dikkatli bir şekilde camın içine bırakılmakta, ardından da izlenmektedir. Taşın dibe çökmesi halinde gerçek olduğu, altında, ortasında ya da suyun yüzeyinde yüzmesi halinde sahte olduğu söylenmektedir. Gerçek pırlanta yüksek bir yoğunluk gösterir. Su testi böylece yoğunluğunun nasıl olduğunu anlamanıza yardımcı olur.

Bunun yanı sıra pırlanta nasıl anlaşılır diyorsanız, uygulanabilecek farklı testler de vardır. Genel anlamda bunlar aşağıda olduğu gibidir:

  • Sis testi
  • Taşın ısıtılması ile yapılan test
  • UV ışık testi
  • Gazete ile test
  • Nokta testi

Bunlara ek olarak her zaman güvendiğiniz bir kuyumcudan almak da her zaman tavsiye edilir.

Sis Testi

Su testinin yanı sıra sis testi de pırlanta nasıl anlaşılır sorusunun yanıtlarından bir tanesidir. Bunu yapmak için pırlanta ya da halka iki parmağın arasında tutulur. Bir nefes ile üflenmesi ardından yeterlidir. Parmakta bulunan nem ve ısı sebebiyle elmasın üzerinde hafif bir ses olmalıdır.

Meydana gelen sisin hemen dağılması halinde pırlantanın gerçek olduğu söylenir. Eğer 1-2 saniye sürerse sahte olduğu düşünülebilir.

Taşın Isıtılması İle Yapılan Test

Taşın ısıtılması ile yapılan test de pırlanta nasıl anlaşılır kapsamında bilinmesi önerilen testlerden bir tanesidir. Pırlanta yapı gereği oldukça güçlü bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla yüksek ısıya sahiptir. Bunu yapabilmek için bir bardak soğuk su doldurulmakta, taşı tutmak için pense ya da ateşe dayanıklı bir eldivenden yararlanılmaktadır. Pense ya da eldiven yaklaşık olarak 40 saniye hafif ısıtılır. Sonrasında da doğrudan soğuk suya bırakılır.

Taşın parçalanması halinde gerçek pırlanta olmadığı anlaşılabilir. Gerçek bir pırlanta ısıya tepki gösterilmemelidir. Bu test taşın kalitesini, gücünü ölçer.

 

UV Işık Testi

Pırlanta anlama testi olarak uygulanabilecek testlerden bir tanesi de UV ışık testidir. Zor gibi dursa da sadece UV ışık altına pırlanta yerleştirilir. Sonrasında ise nasıl bir reaksiyon, tepki verdiği incelenir. Çoğu elmas mavi bir ışık yayar. Ancak bazıları farklı ışıklar da yayabilir. Ayrıca bazı elmaslar UV ışığı altında parlayabilir. Bu bakımdan dikkatli olmak gerekir.

Gazete İle Test

Pırlanta ışıltısı görüldüğü zaman ışığı bükme, kırma kabiliyeti fark edilir. Işık elmasın alt yarısındaki açılı yüzeylere çarptığı vakit çıplak göz ile görülebilir. Pırlanta bunu iyi yaptığı zaman ışıl ışıl parlar.

Pırlantanın kırılma özelliğini denemek için taş düz biçimde aşağıya, yazısı fazla bir sayfa üzerinde gazete konulur. Parlak aydınlatma sağlandıktan sonra nesne ya da insan üzerinde gölge oluşturup, oluşturmadığına bakılır. Ardından gazetenin harfleri kolay şekilde okunabiliyorsa pırlanta sahtedir. Pırlanta gerçek ise düz bir çizgiden farklı yönlere doğru kırar. Bu bakımdan elmas içinden net şekilde görülemez ve harfler de böylece tam olarak okunamaz. Pırlanta anlama testi olarak bunu kullanmak da mümkündür.

Nokta Testi

Kullanılabilecek gazete kâğıdı yer almıyorsa nokta testi de kullanılabilir. Bunun için düz yüzeye beyaz bir kâğıt parçası konulur. Kalem ile küçük bir nokta yapılır. Pırlanta da düz yönü aşağıda olacak biçimde konumlandırılır. Sivri ucu ile kâğıda bakılır. Şayet taşın içinde dairesel yansıma yer alırsa pırlantanın sahte olduğu anlaşılabilir.

Eğer taşta bulunan nokta ya da yansıma görülmezse gerçek olduğu anlaşılabilir. Pırlanta anlama testi olarak bunu da kullanabilirsiniz.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir